Kattis om parasomni

Apropå våra vakennätter med tvååringen så skrev Katti en kommentar:

”Hej! Intressant! Vi har en som inte är riktigt två men som sedan dagisstarten för 6 månader sen också är uppe om nätterna. Fast som sömngångare kombinerat med nattskräck! Det har blivit bättre under jullovet men redan efter 3 dagisnätter tycker jag mig skönja att vi är tillbaka… Är din son bara vaken eller lider han också av någon parasomni?”

Svar: Parasomni? Nu måste jag googla…
Det här hittade jag på Utbildning & cos sömnskola:

Parasomni: När en person drabbas av exempelvis sömngång eller mardrömmar kallas det parasomni.
Parasomni kallas problem med mardrömmar, sömngång, sängvätning eller sömnrelaterad astma, störningar som ofrivilligt uppträder under sömnen. De kan behandlas med läkemedel, olika individer kräver olika lösningar.”

Ja, nej, vi har aldrig sett det som ett diagnostiserat problem. Utan mer som en fas bland alla andra faser. Det händer mycket i en tvåårings liv, speciellt när man går på dagis, och det förstår man ju – att det måste bearbetas på natten. Men det skulle vara intressant att se om det är andra läsare som har erfarenheter av det här.

1 kommentar

Hej igen! Usch, vad det låter med ”diagnostiserat”. Det kanske inte var riktigt så jag menade…snarare om din son bara är allmänt vaken och vill prata och leka i största allmänhet, eller om han som min lille plutt bearbetar livet genom sömnen på ett, lite för oss jobbigt, sätt. Man skall inte använda för svåra ord…och krångla till det. Just nu är i alla fall vår strategi att ordentlig vila efter lunchen och tidigare läggdags föder god sömn på natten! Kanske funkar för din son med?