När mamma dricker

DN har skrivit två artiklar på Insidan om Malins minne, ett behandlingshem för både mamma och barn. De gör ett fantastiskt viktigt jobb. Inte minst för barnen, som behöver få prata om det här med att deras mamma dricker och hur rädda de ständigt är för att mamma ska ta ett återfall.
Bara det, att som barn se att man inte är ensam. Att få prata med andra barn i samma situation. Det är oerhört stort.
250 000 barn lever med missbrukarföräldrar i dag.
Bara två procent får hjälp.

1 kommentar

Idag (16.11.) fortsätter artikelserien om alkoholistmammor på DNs Insidan med berättelsen om författaren och journalisten Britta Berggren Ericson. Mycket obehaglig läsning.
Artikeln tycks gå ut på att fortsätta förnekelsen och att lägga skulden på någon annan än alkoholisten själv.
Britta Berggren Ericson – som själv är utbildad socionom – skriver att hon inte ”visste” att alkoholismen är en sjukdom som går att behandla och att alkoholen påverkar psyket och kan leda till ångest och depression”. Det gick tydligen inte att ta reda på och ingen informerade henne heller om detta under de två behandlingsperioder som hon ”frivilligt” deltog i – på arbetsgivarens anmodan.
Britta Berggren Ericson säger sig ha känt skuldkänslor över sitt drickande, men samtidigt konstaterar hon att som förälder har man ju alltid skuldkänslor. Redan när man åker hem från BB.
För henne är det viktigt att hålla isär skuldkänslorna över sitt drickande och sorgen efter sonen Magnus (23 år) självmord strax efter bokens publicering i våras. ”Ingen vet varför Magnus tog livet av sig”.
Vidare fortsätter hon att ”man behöver ju inte vara någon Einstein för att fatta att barn inte mår bra av att föräldrarna super, men alla barn till alkoholister tar inte sitt liv, däremot TROR jag at de mår dåligt PÅ NÅGOT SÄTT”.
Vid det här laget inser man att människan i fråga fortfarande är mitt i sitt missbruk. En nykter människa skulle ju inte kunna yttra sig på detta sätt.
Författaren Britta Berggren Ericson berättar vidare att sonen hade haft psykiska problem i FLERA ÅR och hade fått flera tänkbara diagnoser. I alla hans journaler från psyket finns anteckningar om att mamma är alkoholist. ”Det verkar som OM det ansågs som viktigt i sammanhanget, men ingen försökte någonsin få kontakt med mig för att få veta mer, eller för att prata om hur jag skulle kunna hjälpa Magnus. Det är märkligt”.
Britta Berggren Ericson har varit alkoholist under yngsta sonens (17 år) hela uppväxttid. Tio år totalförnekade hon sin alkoholism. Två gånger har hon fått behandling (senast 2005) – och båda gångerna har hon fortsatt sitt drickande.
”Det var mycket som var bra i vår familj, också”, konstaterar Birgitta Berggren Ericson. ”Jag försökte gottgöra mina barn genom att alltid jobba, slita och släpa och aldrig be någon om hjälp”.