Konstiga drömmar

Ibland undrar man över sig själv. Och vissa drömmar.
I natt gjorde jag en resa tillbaka i tiden. Till New Orleans på femtiotalet. Det var så verkligt så jag kunde känna dofterna och höra musiken. Jag letade efter en arvetant och hennes man som skulle bo i ett finare hus där. Det var något med en ask med silverskedar. Alldeles speciellt värdefulla silverskedar. Jag ville veta vad det egentligen var som hände, den där gången.
Jag hittade huset till slut. Men huset var tomt. Öde, nästan. Ödesmättat tomt. Och ingen ville se mig i ögonen.
Men jag var mer nyfiken än rädd och bestämde mig för att bo i huset, ett ganska charmigt kolonialt hus med prunkande patio och liten fontän på innergården.
Om inte bara grannarna hade flytt hals över huvud när jag frågade. Om arvetanten och hennes man. Och skedarna. Det var så konstigt, alltihop.
Grannarna gjorde korstecknet. Rabblade ramsor.
Efter tre nätter vågade conciergen prata med mig. Viskande. Hon berättade, medan hon tittade sig över axeln. Om den onda människan som hade flyttat in till min arvetant. Som också hade intresserat sig för skedarna.
Den onda människan hade tagit en vass kökskniv och halshuggit dem. Det var därför det var blod överallt.
Och nu såg jag det. Blodet. De halshuggna kropparna.
De låg liksom överallt.
Men jag var fortfarande inte särskilt rädd. Bara förundrad över att jag inte hade sett dem tidigare. Och jag visste att jag måste fortsätta leta efter silverskedarna.

Sedan vaknade jag.