Utflyktspanik

Barnet hade inte gått mer än ett par månader på dagis när det plötsligt stod UTFLYKT på schemat.
Dagisfröken Elma informerade modern pedagogiskt dagen innan:
”I morgon är det utflykt… (javisst, ja) … och då ska Elliot ha med sig sin lilla ryggsäck och en matlåda som han har hemma.”
Jo, tjenare, barnet hade varken det ena eller det andra.
Fadern får helt sonika åka iväg och panikköpa en barnryggsäck medelst matlåda i eftermiddag, tänkte modern medan hon promenerade hemåt.
Men var hittar man en ryggsäck till en tvååring?! Som helst ska vara både billig, bra och se allmänt trevlig ut.
Modern hade inte en susning, hon fick dra i tofsen, i paniksnöret och maila ut till alla andra mammor hon kände som var mycket bättre mödrar än henne själv.
Svar fick hon per omgående: Coop forum (var sjutton låg det, då?), Stadium, Åhléns och leksaksaffärer var hetaste tipsen. Alla riktiga mammor tycktes för övrigt ha ett helt gäng ryggsäckar hemma som de fått från barnens bokklubbar och hade hon bara sagt till en dag tidigare, så hade hon kunnat få låna en.
Jamen, då visste jag väl för sjutton inte att tvååringar ska ha ryggsäck! tänkte modern förnärmat.
Hon vidarebefordrade alla tips till pappan så han inte skulle åka ut och köpa någon hutlöst dyr sak på Naturkompaniet eller något annat tokigt.
Men modern hann inte mer än innanför dörren innan hon började hyperventilera igen.
VAD SJUTTON SKA MAN HA I MATLÅDAN DÅ?!
Det skulle vara lagad mat, det hade hon förstått på dagisfröken.
Men vad i jösse namn funkar i en matlåda, som inte kan värmas upp och som barnet helst skulle lyckas få i sig, så han inte svalt ihjäl?
En barnmatsburk kunde man nog inte hälla i, det såg inte bra ut. Inte alls, tänkte modern, med huvudet mellan knäna. Korv? Nej, det blev bara gammalt och äckligt. Pommes frites och köttbullar? Det var knappast förenligt med kostcirkeln. Hjälp! Hon skulle framstå som världens sämsta mamma. Hon visste det! Vad sjutton har riktiga mammor i sina matlådor!? Varför får man inte lära sig sådant här på bvc eller komvux?
Tvåbarnsmamman Gunilla kom till undsättning igen.
”Kanske inte pommes frites, men makaroner. Makaroner och köttbullar är alldeles utmärkt.”
Modern hade kunnat kyssa hennes fötter.
I stället kysste hon fadern, som just kommit hem med en hutlöst dyr barnryggsäck från Naturkompaniet. Plus ett par matlådor för några hundralappar till.
Jaja, tänkte modern.
Nästa morgon stod hon och stekte köttbullar och kokade makaroner som en riktig mamma. Hon stoppade ömt ner matlåda och smörgåsar och bananer och dricka med sugrör i ryggsäcken och visade pedagogiskt allt för barnet som mest sa woooow! om allting.
När hon hämtade barnet på dagiset den kvällen frågade hon hur det hade gått.
”Jo, han har varit så duktig!” sa dagisfröken.
”Han har gått hela vägen själv, med sin fina ryggsäck och han var så stolt!”
Men maten då? Maten?! tänkte modern och började bita på naglarna.
”Åt han någonting?”
”Ja, han åt så bra, så, och de andra barnen ville bara ha hans mat. De var så avundsjuka, de hade ju bara fått med sig smörgåsar.”
Modern tittade förvånat på fröken.
”Smörgåsar?”
”Ja, det ska ju vara lagad mat, men det kanske inte är så lätt för alla föräldrar att veta. ”
”Nej, kanske inte det”, sa modern och försökte se deltagande ut.
Men inom sig jublade hon.
Hon var en supermorsa! På riktigt! En supermamma som fixar supermatlådor!
Hela vägen hem tog hon hoppsansteg med barnvagnen. Tjolahopp, tjolahej! Hon längtade redan till nästa utflyktsdag.

GUNILLAS TIPS
TILL MATLÅDAN
Det finns färdiggjorda pannkakor och plättar med sylt och allt. Löjligt mycket dyrare än att göra hemmagjorda, men en sann räddare i nöden.
Kalla pommes frites är ingen hit. Köttbullar och makaroner är betydligt bättre. Pastasallad? Kanske han är för liten, annars är det kanon.
Matiga mackor, lägg sånt han gillar i pitabröd eller småbaguetter, t ex skinka, potatissallad och lite grönsaker.
Men lägg inte ner för mycket tid och kraft på matsäckar. är det en kul utflykt kommer de ändå inte att ha tid att äta. Ett litet russinpaket är toppen, morotsstavar, körsbärstomater, gurkbitar. Frukt så klart. Bulle om man får, inte alls säkert nuförtiden.
Glöm inte dricka! Obs absolut inte läsk. Den skakas om och när den ska öppnas hamnar mer än hälften av innehållet på hans och andras kläder.