”Du är inte ensam, lilla alkisbarn!”

Här är dagens debattartikel i Aftonbladet.
Om hur det känns att ha en mamma och pappa som inte är som alla andra, om hur ensam man känner sig, inte minst i jultider.
Men också om hur vanligt det är att ha det så:
För du är inte ensam, lilla alkisbarn. Verkligen inte. Därför måste vi prata om det. Också.

5 kommentarer

Tack för artikeln. Jag kan inte fatta att jag sitter kvällen före julaftonen och gråter över att min far åter är full, samma förväntan varje år, samma löften och samma besvikelse. Fast jag nu är vuxen med egen underbar familj så smärtar det lika nu som när jag var liten… Det värsta är väl det dåliga samvetet, jag borde nog åka och titta om han behöver hjälp osv osv. Nu ska jag samla ihop mig och gå och fixa det sista för mina barn och imorgon ska åter förklara att morfar är sjuk, men kanske är mormor frisk i år…kan ju alltid hoppas…

En önskan till dig och alla andra där ute att ni ska få en underbar jul!!! För vi förtjänar det!!!

Ella: ta hand om ditt eget inre lilla barn också. Hon verkar behöva det.
Det är inte ditt fel. Det är inte ditt ansvar. Du har rätt att må bra.

Ella, fina fina du. Den där sorgen går aldrig över. Vare sig man blir vuxen eller till och med förlorar sina föräldrar. Man önskar så innerligt att det skulle vara annorlunda. Att de skulle ha fattat hur jädrans fin man var, deras barn, att de just därför skulle få kraft att lyfta sig ur missbruket. Av kärlek och stolthet. Men det funkar inte så. Och framför allt – det är inte ditt ansvar. Ditt ansvar är att ta hand om dig. Och dina barn. Och se till att ni mår så bra som det bara någonsin går.
Varma julhälsningar
Hillevi

Håller med dig Hillevi om att sorgen över att ha haft missbrukande föräldrar/förälder aldrig riktigt går över. Läste om en ishockeyledare, dom frågade honom varför han aldrig visade sig riktigt glad när hans lag gjorde mål, han sa att hans pappa hade varit alkoholist och att han därför hade svårt attvara riktigt glad någonsin, höll verkligen med honom. Du verkar dock kunna känna dig lycklig och glad.