Varför dricker folk under julen?

Som ni vet är jag ambassadör för Vit Jul.
Här är en intervju i tidningen Accent:

”– Att avstå är en solidaritetshandling, men man ger sig själv också en möjlighet att reflektera över varför alkohol är så viktigt under julen. Varför dricker man? Är det för att stå ut med alla tråkiga släktingar? Det finns inga måsten och man kan faktiskt skapa sina egna traditioner, där snapsen inte måste ingå, säger Hillevi, som har fått familjer i sin bekantskapskrets att skriva på. Och de har upplevt det som en lättnad.

– Att skriva på för Vit Jul är en enkel och begriplig handling. Man kan hänvisa till Vit Jul när man tackar nej till snapsen och slipper krångla in sig i förklaringar. Vit Jul avdramatiserar det här med nykterhet under julen.”

Ja, vad säger ni. Håller ni med? Använder vi spriten som smörjmedel under jul? För att stå ut med varandra? Dricker vi för att stå ut med jobbiga släktingar?

4 kommentarer

förstår inte detta med sprit under julen. Min familj har aldrig druckit massa under den helgen. De flesta jular har vi druckigt lite glögg när gästerna har kommit och till maten vill de flesta har julmust eller kanske en öl. Möjligtvis en wiskey frammåt småtimmarna. tror min pappa har druckit en öl och en 3.a wiskey på hela julhelgen (ser ungeför lika dant ut varje år) behöver man verkligen mer för att stå ut med släktingarna tycker jag man ska byta sällskap! Ser julen som en trevlig och lugn helg!

Jag tackar mer än gärna nej till snapsen men ngt glas vin vill jag ha. Mina barn är i yngre medelåldern så dom klarar det, berusad har jag inte varit på sådär 7-8 år (och när mina barn var små drack jag inte ens vin mer än i absoluta undantagsfall). En orsak till att människor dricker exempelvis vin är ju att det är gott, inte för att bli berusade. Hur roligt är det att stå i timmar och laga mat och sedan dricka vatten till det, inte roligt alls. Jag har växt upp med en alkoholiserad pappa (adoptivpappa) och vet att alkohol kan vara väldigt negativt men i små mängder vd enstaka tillfällen är det faktiskt ngt positivt.

Nä. Jag , och många med mig, dricker för att det är gott. EN nubbe till sillen hör till, liksom ETT glas vin till maten. Max två. Vi bor på landet, så jag är ofta chaufför till mina tonåringar. Det gör varken mig eller maken ett dyft att avstå det där vinet för att kunna hämta och lämna barnen. ALDRIG att vi skulle be dem sova över, inte få åka eller något annat för att vi vill dricka. Det finns inte på kartan.
Jag har full respekt för dig och alla andra nykterister, men kan bli så trött på fördömandet av oss som dricker högst måttligt. Det finns ett mellanting mellan alkoholism och absolutism.

Jag tror att det är en kombination av gamla dryckestraditioner och behovet/viljan att äntligen så slappna av. När man väl klarat av en lång och mörk höst, all städning, julpynt, matlagning, logistik och annat är det säkert lätt att tycka att man är värd den där snapsen/ölen/vinet. Men tyvärr har alltför många svårt att sätta gränserna och att se hur barnen mår av detta.

Många menar att vi vuxna bör visa barn/unga hur man dricker på rätt sätt, men jag tror att det bästa vi kan göra är att visa barn hur man slappnar av, ger sig själv en belöning eller unnar sig något gott på sätt som inte riskerar att skapa beroende eller drabba andra.