Var bor du och vilka är dina kompisar?

Martin har några kloka funderingar, apropå min krönika i Metro i går:

”Hej Hillevi

Tack för ditt svar.
Jag håller med dig i mångt och mycket.

Men i ett politiskt korrekt Sverige är det svårt att skilja på äppel och päron och situationen är något mer komplicerad idag än några politiska beslut och textrader. Det är handling som räknas från högre ort.

”Helsvenskar” kan också benämnas som etniska svenskar. Min kompis är helsvensk men kommer av en traditionell iransk kultur. Det är något som vi svenskar älskar att debattera. Vad som är vad.

Det diskuteras oehört mycket kring terminologi, rasism, förbud och det fördöms från ledarpositioner, ledare, redaktörsplatser, krönikor & politiker och via olika mer eller mindre lyckade organisationer på gatan.
Missförstå mig inte – det är bra att debatten hålls vid liv och förhoppningsvis ökar i kraft men:

Min fråga är:
Hur många kompisar med utländskt ursprung har och vart bor (läs inte tysk, engelsk, amerikansk, norsk, dansk, finsk, holländsk, fransk, spansk) Jan Helin, Thomas Mattsson, Fredrik Reinfeldt, du och jag?

Jag bor på Södermalm och har numera (till skillnad från gymnasiet) en vän, som jag umgås ofta med, av utländsk härkomst.
När jag besökte honom i Rissne för första gången blev jag chockad över hur mycket människor med utländsk bakgrund det faktiskt bor där.
Hur trångsynt är jag som inte förstått det fast jag bott i Stockholm i fem år?

Min fråga 2 är:
Borde inte vi med åsikter och möjlighet att förändra själva flytta till kärnan och visa vår ståndpunkt?
Nä, vi bor kvar på lugna gatan – blir lite mysfulla på fredagar, ser till att ungarna får gå i ”rätt skola” och gnäller över höga bostadspriser och låga löner.

Bill Clinton köpte en lägenhet i Harlem. Tvärs över gatan installerades stadsdelens första Star Bucks en tid senare. Nu ligger till och med svenska H&M i närheten.
Det är civilkurage (även om han sannolikt inte bor där själv).

Vilken stor stark debattör blir först på banan med ett sånt utspel i Sverige?

Vänligen
Martin”

Svar: Tack för ditt intressanta brev. Vi har ju brevväxlat lite, och jag fick din tillåtelse att publicera brevet på webben.
För visst är det så, att jag inte särskilt gärna skulle vilja flytta till Rinkeby, Rosengård eller någon annan förort. Eller ens Harlem, även om jag älskar New York.
Men jag menar ändå att jag måste få lov att bli så här förbannad över människors inskränkthet – även om jag inte bor i Rinkeby.