Nu kan jag titta

Nu, när jag har fött mitt tredje – och sista, suck – barn, så kan jag titta på Barnmorskorna. Vi klämde de två första avsnitten i går kväll.
Och det är klart att det är otroligt starkt med dessa par som får sina mirakelbebisar. Men minst lika fascinerad är jag över barnmorskornas kloka iakttagelser – och humor. Som detta med att vi kvinnor lever i ett så starkt kontrollsamhälle i dag och inte vågar släppa taget, ens när vi ska föda barn. Att vi inte vågar lita på vår kropp utan läser alldeles för många böcker och går en massa kurser och försöker ha koll på all möjliga och omöjliga scenarior.
I stället för att bara lita på kroppen och låta den göra sitt jobb. Och strunta i att det blir kladdigt och skrikigt, för det verkar ju vara värsta dödssynden i dag. Att en kvinna skulle vara kladdig och skrikig. Gud bevare oss…

Och om det här med att det ska göra ont när man föder barn, så berättade en barnmorska:
”Ja, det var som när min dotter hade fått fingret avbitet av en häst och vi åkte in till akuten för att sy fast det. Doktorn frågade om jag hade gett dottern alvedon.
Eh, neej…”
Då tittade doktorn på dottern och förklarade:
Du förstår din mamma är barnmorska – och de tycker bara att det är bra när det gör ont!”