Linna om Åsa Linderborgs roman

I dag går Linna Johansson till attack mot Åsa Linderborgs bok Mig äger ingen.
Hon vill att boken blir årets julklapp – så vi kan fortsätta diskutera den.

”Jag ska förklara. Linderborg talar om en svårt patriarkal miljö. Av sin pappa lär hon sig att dela in kvinnor i ”kärringar, jävla kärringar och jävla bra kärringar”: ”Hela min barndom satt vi och delade in folk vi kände och folk vi såg på tv efter dessa kategorier”.”

Jag har lyssnat på boken och tycker mycket om den. Men. Det finns mycket som jag också funderat över – varför har ingen upprörts av det här? Och det här? Varför har ingen ifrågasatt det här?
Linna gör just det:

”Det här kort sagt en mycket omodern bok. Poserande och löjlig som bäst, plump, misogyn och dum som värst. Tycker Linderborg att hon med sin arbetarklassbakgrund äger en särskild rätt att göra så? Jag misstänker det. Och jag misstänker att kritikerna också tycker det.
Att den rev ned sådana applåder oroar mig. Är det verkligen så här ni vill ta till er världen, som en plats bebodd av pattar och muskulösa män, och där det är fullkomligt självklart att vi måste få veta att den italienska morbrorn är ”täckt av svart lockigt

kroppshår”? Det verkar inte bättre. Som sagt, jag vill att vi fortsätter prata om den.”
Ja, gör det. Köp boken – och fortsätt diskutera. Det tror jag inte Åsa Linderborg har något PMot.

2 kommentarer Skriv en kommentar