Fakta vattkoppor

Från netdoktorn:
Vad är tecken på vattkoppor?
* Utslag som i regel börjar på mage och rygg samt i ansiktet och som sedan kan spridas till hårbotten, armar och ben. Det kan också sprida sig till slemhinnor, särskilt i munnen och på könsorganen. (Ajajajaj.)
* Utslagen kliar ofta. (Skämtar ni?)
* Utslagen börjar som små röda prickar, som i loppet av några timmar utvecklar sig till blåsor. Efter 1-2 dagar ombildas en blåsa till skorpa.
* Det kan bildas nya blåsor i 3-6 dagar. (Andra sajter skriver sju till tio dagar, vem ska man tro på? Jag vill så gärna att det här eländet är inne på den näst sista dagen nu, men fan trot.)
* Antalet blåsor är mycket olika från person till person. (Ja och kommer en till och säger att ja min flicka fick minsann bara tre blåsor, så slår jag ihjäl dem.)
* Eventuellt feber. (Och eventuellt mardrömmar och eventuellt allmänna sömnsvårigheter och eventuellt ett ganska jätteledset barn och eventuellt ett jäkla kladd med kylbalsam och eventuellt ser det ganska skräckfilmsartat ut alltihop. Eventuellt.)
* Barn är ofta endast lite medtagna. (Jamen, djezus, vem skulle inte vara det? Se punkt 1.)
* Vuxna är vanligtvis sjukare. (Jaha. Men vad hjälper det nu?)

Hur länge smittar man?
* En person smittar från och med cirka 3 dagar innan utslagen bryter ut, tills samtliga blåsor har torkat in. Det tar cirka 10-20 dagar från det man smittats med vattkoppor tills sjukdomen bryter ut. (Och nu har nog alla på dagis haft det. Om jag har räknat rätt.)

2 kommentarer Skriv en kommentar