I dag är det min farmor Sveas födelsedag. Kvinnan vänster är min farmor. I baddräkt. Men jag minns aldrig att jag såg henne simma. Min fina farmor kom till Sverige 14 december 1918. Mitt under brinnande världskrig. Hon kom med sin mamma och systrarna. Pappan var död. Bröderna var förmodligen ute och försvarade sitt land. Finland. Farmor var bara tio år när hon kom hit. De stod som flyktingar i Stockholms hamn. De fick bo i ett härbärge. ”Det värsta var att jag inte fick bo med vår mamma. De separerade på vuxna och barn. Det var hemskt”, sa farmor. Jag tycker att jag blir mer och mer lik farmor. Hon var också egenföretagare. Hon var rolig. Hon drog också hem maten i en dramatenvagn. Hon sparade plastpåsar. Hon var mindfulness och hållbarhet långt innan orden fanns. Min dotter heter Lykke Svea Kristina. Efter sin farmor. Och min mormor. Och pappa, killen i mitten, som jag hann simma mycket med – hans födelsedag är om två dagar. Damen till höger är pappas faster Edith. Hon gav min pappa en plats att vila och få bekräftelse. Kanske räddade hon hans liv. Det älskar jag henne för.

I dag är det min farmor Sveas födelsedag. Kvinnan vänster är min farmor. I baddräkt. Men jag minns aldrig att jag såg henne simma. Min fina farmor kom till Sverige 14 december 1918. Mitt under brinnande världskrig. Hon kom med sin mamma och systrarna. Pappan var död. Bröderna var förmodligen ute och försvarade sitt land. Finland. Farmor var bara tio år när hon kom hit. De stod som flyktingar i Stockholms hamn. De fick bo i ett härbärge. ”Det värsta var att jag inte fick bo med vår mamma. De separerade på vuxna och barn. Det var hemskt”, sa farmor. Jag tycker att jag blir mer och mer lik farmor. Hon var också egenföretagare. Hon var rolig. Hon drog också hem maten i en dramatenvagn. Hon sparade plastpåsar. Hon var mindfulness och hållbarhet långt innan orden fanns. Min dotter heter Lykke Svea Kristina. Efter sin farmor. Och min mormor. Och pappa, killen i mitten, som jag hann simma mycket med - hans födelsedag är om två dagar. Damen till höger är pappas faster Edith. Hon gav min pappa en plats att vila och få bekräftelse. Kanske räddade hon hans liv. Det älskar jag henne för.

Det går inte att kommentera längre.