Bokjulkalendern: 23 december

Fotografi är stort just nu. Alla är fotografer, säger Henrik Schyffert och Johan Rheborg i tv-programmet med samma namn. Instagram har blivit vår tids fönster ut mot världen. Men vad är fotografi? Hur har fotograferandet förändrats över tid? Den här maffiga coffetableboken med namnet Det här är fotografi – hela historien från 1826 till i dag är helt fantastisk att bläddra i. Visste ni att fotografi betyder ”skriva i ljus”? Bara en sån sak. Och har ni tänkt på hur små detaljer i en bild kan förändra världen? Kanske kan boken även förbättra en och annan instagrambild. Vi får hoppas det.

9789113051109 200 det har ar fotografi hela historien fran 1826 till idag

Titel: Det här är fotografi – hela historien från 1826 till i dag
Av: Juliet Hacking
Förlag: Norstedts
Cirkapris: 299 kronor

”Möt några av världens genom tiderna mest nyskapande fotografier, ikoniska bilder som kommit att bidra till vår förståelse av oss själva och världen omkring oss. Boken följer kronologiskt fotografins utveckling och sätter in bilderna i ett historiskt och kulturellt sammanhang.
Människor har i alla tider velat bevara ögonblick för att kunna dela upplevelsen med andra. Länge var det konstnärerna som fångade motiven i kol, oljefärger eller andra tekniker. År 1839 föddes dock ett mer direkt medium: fotografiet. Ordet fotografi betyder ordagrant att skriva i ljus. Tekniken utvecklades snabbt och snart kunde vem som helst fånga världen i ett ögonblick. Men i en värld av miljontals fotograferande människor, vad är det då som gör att några fotografer och deras verk anses så särskilt viktiga?
Det här är fotografi är en hyllning till de vackraste, mest menings­bärande och inspirerande fotografier som skapats genom historien. Texten och bildmaterialet (över tusen illustrationer), lyfter tillsammans fram de olika fotografiska genrerna, från tidig porträttkonst till dagens digitalt manipulerade fotografier. Här uppmärksammas stora fotografer som Henri Cartier-Bresson, Richard Avedon, Cindy Sherman, Robert Mapplethorpe, Annie Leibovitz, Andreas Gursky med flera.
Centrala verk inom varje period analyseras ingående med fokus på aspekter som färgval, visuella metaforer, komposition och tekniska detaljer för att öka vår förståelse av bildernas fulla inne­börd. Här uppmärksammas bland mycket annat de små men betydelsefulla detaljerna i grupporträtt, de rent grafiska kvaliteterna i det urbana landskapet, den erotiska, eller ibland kyliga, undertonen i nakenstudier samt humorn, ilskan eller patoset i konceptuella verk.
Om du är intresserad av fotografi och vill veta mer är det här boken för dig!”

Här kan du köpa boken från Bokus.
Här kan du köpa boken från Adlibris.