Treåringen kan skriva sitt namn!

Movitz, snart fyra, har pratat ett tag om bokstäverna i sitt namn. Kanske för att Elliot håller på att lära sig läsa.
Och i dag var jag tvungen att kolla, inspirerad av sexåringens fantastiska skola.
Jag frågade om Movitz ville spela ett spel, Movitz-spelet. Det ville han. Jag skrev ner bokstäverna i hans namn, klippte ut bokstäverna i fyrkanter, och blandade ihop dem till en salig röra.
Tror du att du kan bygga ditt namn med bokstäverna? frågade jag.
Han nickade glatt.
Och se på fan!
Det kunde han.
Lätt som en plätt.
M-O-V-I-T-Z.
Helt fantastiskt.
Nu sitter Elliot och lär honom ännu mer om bokstäver.
Och jag undrar: Varför stimuleras inte sådant här mer på förskolan? Varför väntar vi tills de blir sex år? När de uppenbarligen så gärna vill leka med bokstäverna.
Tågbanor, pärlplattor och lego i all ära, men jag tror att de små kan långt mer än vi tror.

8 kommentarer

Gör dom inte det på din sons dagis?
När jag jobbade på dagis så hade vi alltid morgonsamling med olika teman och varje onsdag var det bokstäver och de skrev sitt namn på en White board.
Dom var mellan 3-5 år då i den gruppen.
Det var en massa såna aktiviteter och barnen älskade det!

Men det kanske var ett ovanligt dagis det 🙂

Ursäkta – men då har ni valt fel förskola. Vi har våra barn på en fantastisk montessoriförskola. Är barnen intresserade av bokstäver så nappar fröknarna upp det och är de inte intresserade av bokstäver gör det något annat.

Små barn kan mer än vad vi tror. Det finns de som menar att bebisar kan lära sig läsa fast inte på det sätt vi traditionellt menar att läsa. Läs gärna mer på Anna Wahlgrens föräldraforum under rubriken IHAP för friska barn.
.-= maria granberg´s last blog ..Ny länk =-.

Hillevi… Det är klart att förskolan arbetar med bokstäver och utmanar barnen i deras utveckling. När jag läste vad du skirvit så blev jag faktiskt ganska putt.
På min förskola, där jag arbetar som förskollärare, finns varken tågbanor eller lego, det får barnen ha hemma.
Googla på läroplan för förskolan är mitt tips.

Jag tror också att de allra flesta förskolor arbetar med bokstäver och siffror, att låta barnen bekanta sig med dessa i sin takt. Sen är det säkert olika, och olika hur bra de är på att möta barnen på deras nivå. Min son kunde bokstäverna när han var i tvåårsåldern. Han lärde sig ordbilder i treårsåldern, och när han precis fyllt fyra knäckte han läskoden på riktigt. Ingen har försökt lär honom läsa, det har kommit på egen hand. Då tar det ju stopp på nåt sätt, man jobbar inte med hans läsning i förskolan.

Jag har hört om olika metoder för att lära förskolebarn läsa, men de går egentligen ut på att de ska lära sig en ordbild utantill. För mig är det inte att läsa ”på riktigt”, men det underlättar ju läshastighet att känna igen ord.
.-= Johanna M´s last blog ..magsmärta =-.

Men jag kan tycka att ”varför måste det vara så bråttom med allt?” Det är väl toppen att man är intresserad – vår son visade stort intresse för bokstäver redan som 1-åring och om vi hade velat hade vi nog kunnat ta till oss de senaste rönen som menar att 1-åringar kan lära sig läsa (just ordbilder). Men frågan är ju – varför?! När det finns så mycket annat att göra och lära sig om sig själv och andra, både som 1-, 2- och 3-åring? Och måste allt vara förskolans ansvar? De barn som fattar grejen med läsning gör ofta det helt på egen hand. Som sonen brorsa som nu är 19 år. En dag ställde han sig bara och läste på en affisch de hade i köket, utan att alls ha stimulerat läsandet.

Självklart kan man stimulera intressen och det gör nog de flesta förskolor. Hemma leker vi med bokstäver, vilka ord som börjar på vad osv, men att ”lära” vår 3,5 -åring att läsa känns så onödigt. Fattar han läskoden så gör han. Annars kommer han att ha gott om tid när han börjar skolan.

Ja, det sägs att barn kan lära sig hur mycket som helst före 6 års ålder. Sen minskar hjärnans förmåga att lära sig saker. Jag håller med dig, passa på och lär barnen bokstäver och engelska från 3 års ålder. Naturligtvis på ett lekfullt sätt.