Maria om skitjobb och curlingföräldrar

”Jag tror inte att du hittar på något. Det som sårar är inställningen ”Så här är ungdomar – sedan finns det undantag från regeln.” Jag vill gärna tro att det är tvärtom. Att de allra flesta vill jobba, men att det som alltid finns rötägg.
Sedan har jag problem med curlingbegreppet över huvud taget, eftersom motkraften till det så ofta tycks vara regler, och inte ömsesidig respekt. Någon sorts tanke om att barnen ska förtjäna sina föräldrar och deras kärlek. (Men jag vet att du inte bekänner dig till den synen.)
Jag är en av de som vill ha roligt på mitt jobb, eftersom jag ska tillbringa en stor del av mitt liv där. Men det är ett långsiktigt mål, och vägen dit kan mycket väl gå via ”skitjobb”. Vad som är ett skitjobb är väl högst individuellt. Jag lärde mig massor i hemtjänsten, bland annat en hel del schlagers från 30-talet…
Hälsningar Maria”

Svar: Självklart ska man visa varandra ömsesidig respekt, unga som gamla. Därför kan jag också tycka att det här begreppet ”Skitjobb” är så underligt. Vad är det, liksom. Mina absolut viktigaste arbetslivserfarenheter – och livserfarenheter – har jag fått inom långvården, på ett svettigt tvätteri eller som städare.
Man behöver inte stanna på ett jobb för alltid, men medan man är där ska man visa sina arbetskamrater och sin arbetsgivare respekt och lyssna på vad de faktiskt har att berätta.
De har ofta mycket mer att lära oss än vi kanske vill tro.