Vem vågar gå till en läkare utan gränser?

Så stod det på en kompis facebook-status härom dagen. Och med tanke på dagens artiklar i Expressen och DN så känns rubriken passande här också.
För nu verkar snart alla anständighetens gränser på det här med bonusar till läkare och sjukvårdsupplysare ha passerats.
Att personal på sjukvårdsupplysningen fick bonus ju kortare samtalet var, det fick vi veta när ett barn dog på grund av felaktiga råd om att ”äsch, det där är väl ingenting, stanna hemma i stället för att belasta vården”. Typ.
Nu visar det sig att läkare på närakuter i Stockholmsområdet får samma slags bonus. Tre minuter för ett läkarbesök verkar vara det ultimata.
För vem?
Herregud, det är ju redan så att man nästan måste gå på speed för att kunna rabbla allting som man har memorerat för att hinna säga när man kommer in med ett sjukt barn. Eller ett sjukt själv. Och gud ska veta att man inte åker in i onödan i alla fall. För så jäkla roligt är det inte att bli tittad snett på för att man Belastar Vården.

Jag tror vi håller på att skapa ett mycket större problem på längre sikt: Felbehandlade patienter. Inte minst barnen oroar jag mig för. Bara den här passusen i DN ger mig lite ont i magen:

”Just den dagen DN talar med Leon Sylverberg ska han ta ett samtal med en läkare som på sina jourpass haft tre- och fyraminutersbesök med patienterna.
– Det är fel. Patienterna kommer ut och säger att de inte förstått vad doktorn sagt: ”Det gick så fort.”

Och man kan undra över det här med pengar som en drivkraft också:

”Leon Sylverberg konstaterar att frågan om bonus till läkarna är ett svårt, intressant och känsligt ämne. Det finns inga enkla svar, menar han.
– Jag tycker trots allt att ett bonussystem är bra. Med en fast ersättning finns risken att läkaren går på lite för låga varv. Så en extraersättning stimulerar faktiskt produktiviteten och minskar väntetiden.
/…/
– Man kan ibland undra över hur människor förändras, att en hundralapp för folk som faktiskt tjänar rätt bra betyder så mycket.”

3 kommentarer

Detta bonussystem är bra. Sjukvården kostar pengar som allting annat, och man skall hushålla med resurserna. Det är inte meningen att självupptagna patienter som ältar och ältar och tar upp tid ska kunna undantränga andra. Dessutom premieras vakna och alerta patienter, som helt rätt och riktigt får bättre vård. Sjukvården är offentligt finansierad, och man ska inte slösa med skattebetalarnas pengar på något område, för då blir ju följden att allting annat får bära den kostnaden i stället. Sen finns det bortskämda och verklighetsfrämmande gnällare, som mer än gärna tar sig ton i media, men dem skall man ta med en rejäl nypa salt.

– Peter Ingestad, Solna

God Dags senaste blogginlägg…SONNETS FOR KATIE

Det låter ju helt vansinnigt! ska man känna sig nervös och skämmas när man söker hjälp och kanske känner sig orolig? om man känner att man behöver prata med en läkare och känna sig hörd, ska det vara något konstigt och något att se ner på? det är exakt denna attityden och omyndigförklaringen som gör att jag inte klarar av att leva i sverige. jag bor i san francisco, mina barn går till en läkarmottagning där mötena med läkare tar i snitt 45 minuter och tid ges till att ställa hur mycket frågor som helst. för större besök kan vi vara där i timmar. och hör det här… jag har ett telefon nummer till min läkare som jag kan ringa dygnet runt! och det betalar vår försäkring för. och jag är helt säker på att min läkare tjänar bra och sover gott om natten.

Det är faktiskt så att många, många, många söker vård i onödan. DET är ett stort problem som man måste lösa!