Varför kan inte båda bli mammor?

Hanna och Kim verkar vara ett mysigt par. På riktigt. Framför allt gillar jag att de tänker låta sina barn leta upp sina pappor – om de vill det. (Och det vill de flesta barn, förr eller senare.)
DN skriver om dem i dag.
Men en sak fattar begriper jag inte:

”Redan när de ställde sig i kön var de tvungna att avgöra vem av dem som skulle bära barnet. Och som i så fall också skulle komma att bära ett eventuellt syskon: den svenska lagen tillåter inte båda kvinnorna i ett lesbiskt förhållande att bli mamma, och då till exempel föda två halvsyskon.”

Vad är det för konstig lagstiftning? Varför är det så?

3 kommentarer

Anledningen är att landstinget inte betalar för mer än ett barn. Dvs har man ett gemensamt barn i förhållandet tidigare, så får man betala kostnaden för provrörsbefruktning själv om man vill ha syskon. Detta är lika för alla.
Sen kan man ju självklart ha åsikter om det.

Det är nog lite olika från landsting till landsting, men de betalar ofta ett visst antal försök, och om man har försök kvar efter att ha fått ett barn kan man få försöka få fler, och då får man inte byta vem som ska vara gravid. Tror att det är av konstiga rättvise-skäl, som om heteros inte skulle ha en massa andra fördelar…